Απαντάμε στις ερωτήσεις σας!
Πόσο συχνά ο σκύλος/η γάτα μπορεί να δώσει αίμα;
Εξαρτάται από την υγεία του ζώου. Ο σκύλος μπορεί να δίνει αίμα κάθε
6 με 8 εβδομάδες ενώ η γάτα κάθε 4 με 6 εβδομάδες.
Μπορώ να είμαι παρών κατά τη διάρκεια της δωρεάς;
Προτιμότερο είνα να μην είστε παρόντες, καθώς συμπεριφέρονται πολύ
καλύτερα όταν ο ιδιοκτήτης τους δεν είναι παρών, καθιστώντας τη
διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη.
Μπορεί ο σκύλος/η γάτα να φάει πριν πάει να δώσει αίμα;
Καλύτερο είνα να τα ταΐζετε το βράδυ πριν από την αιμοδοσία και όχι ξανά το πρωί, ωστόσο, μπορείτε να αφήνετε νερό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Συνήθως τρώνε σνακ αμέσως μετά την αιμοδοσία.
Υποφέρει ο σκύλος/η γάτα κατά τη διαδικασία δωρεάς;
ΟΧΙ. Δεν είναι επώδυνη διαδικασία. Οι γάτες αιμοδοτούν υπό αναισθησία και οι σκύλοι υπό ελαφριά νάρκωση, οπότε κοιμούνται κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας, η οποία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.
Μπορεί ο σκύλος/η γάτα να έχει μια κανονική ζωή, όπως να πηγαίνει στο πάρκο, ή πρέπει να ανησυχώ μήπως κολλήσει κάποια λοίμωξη που μπορεί να μεταδώσει στον παραλήπτη;
Οι σκύλοι έχουν έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής και μπορούν να συναναστρέφονται με άλλους σκύλους όσο συχνά επιθυμούν. Ωστόσο, οι γάτες καλό είναι να είναι κατοικίδια εσωτερικού χώρου, καθώς μπορούν να κολλήσουν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες από άλλες γάτες.
Μπορεί ο σκύλος/η γάτα μου να δώσει αίμα εάν παίρνει φάρμακα;
Εξαρτάται από το φάρμακο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να αποκλείουν έναν κατοικίδιο από την αιμοδοσία, ενώ άλλα όχι. Ο κτηνίατρος θα πρέπει να αξιολογήσει τη φαρμακευτική αγωγή του ζώου προτού κάνει αιμοδοσία.
Είναι ασφαλής η αιμοδοσία για τον σκύλο/γάτα;
ΝΑΙ. Η αιμοδοσία είναι ασφαλής για σκύλους/γάτες όταν εκτελείται από εκπαιδευμένο επαγγελματία. Η διαδικασία συλλογής αίματος είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπων και οι αιμοδότες παρακολουθούνται καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τους αιμοδότες κατοικιδίων;
Για να είναι αιμοδότες τα κατοικίδια πρέπει να είναι υγιή ενημερωμένα σχετικά με τους εμβολιασμούς τους και να πληρούν τις απαιτήσεις βάρους και ηλικίας(βλέπε προυποθέσεις). Πρέπει επίσης να έχουν καλή ιδιοσυγκρασία και να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν κατά τη διαδικασία αιμοδοσίας.
Πώς συλλέγεται το αίμα από τον σκύλο/γάτα;
Το αίμα συλλέγεται συνήθως από τη σφαγίτιδα φλέβα, που βρίσκεται στο λαιμό, ενώ το ζώο είναι υπό ελαφριά αναισθησία. Η διαδικασία εκτελείται από εκπαιδευμένο επαγγελματία κτηνίατρο.
Tί συμβαίνει αφού ο σκύλος/γάτα δώσει αίμα;
Μετά την αιμοδοσία θα λάβουν ένα σνακ και λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί. Μπορεί επίσης να τους τοποθετηθεί επίδεσμος στο σημείο της αιμοληψίας για να αποφευχθεί η αιμορραγία.
Μπορεί ο σκύλος/η γάτα να κάνει ακόμα μεταγγίσεις αίματος μετά τη δωρεά;
Ναι μπορούν να λάβουν μεταγγίσεις αίματος ακόμα κι αν έχουν δώσει αίμα στο παρελθόν.
Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες της δωρεάς αίματος για τον σκύλο/γάτα;
Ορισμένα σκυλιά/γάτες μπορεί να παρουσιάσουν ήπιες παρενέργειες, όπως λήθαργο ή μώλωπες στο σημείο συλλογής. Ωστόσο, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως προσωρινές και υποχωρούν γρήγορα.
Μπορώ να κρατήσω το αίμα του σκύλου/της γάτας μου για μελλοντική χρήση;
Ορισμένες κτηνιατρικές κλινικές και τράπεζες αίματος επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να αποθηκεύουν το αίμα του κατοικιδίου τους για μελλοντική χρήση. Αυτό είναι γνωστό ως αυτόλογη αιμοδοσία. Ωστόσο το αίμα πρέπει να συλλέγεται και να φυλάσσεται σύμφωνα με αυστηρές οδηγίες για να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.